Diş Ağrıları;
Dişte ağrı oluşuma neden olan etkenlerden biri diş oluşan çürüklerdir. Çürük oluşumundaki en büyük etken yanlış ve yetersiz ağız temizliğidir. Yemek sonrası ağızda kalan şekerli ve unlu yiyecek kalıntılar, ağızdaki bakteriler ile karışınca asit oluşturup dişi koruyan tabakasının zayıflamasına neden olup diş çürüklerini oluştururlar.Dişteki küçük bir çürük bile büyük acılara neden olabilirler. Genelde zonklama ile başlayan rahatsız eden ağırlar gittikçe güçlenip çekilmez bir durum yaratırlar. Apse yapan dişlerde çenede büyük şişliklere neden olabilirler. Çürük dişi olan kişilerde soğuk ve sıcak hassasiyeti artar. Soğuk su, dondurma veya sıcak yemek tüketmek istediğimizde keskin bir sızlama hissedilir ve ağrısı çok zordur.
Diş ağrısını geçirmek için geçici yöntemler mevcut lakin vakit kaybetmeden diş hekimlerine başvurmanız en doğru karar olacaktır.
DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
- Diş üzerinde kalan yemek artıklarını diş ipli yada diş fırçası ile iyice temizleyin. Yarim su bardağı kadar suyun içine yarim çay kasığı kadar tuz ilave edip karıştırıp ağzınızı çalkalayın.
- Ağrıyan dişin üzerine ASPIRIN veya benzeri ağrı kesici ilaç koymayın. Ağrı kesici ilaçlar kimyasal olduklarından dolayı diş eti ve çevresindeki yumuşak dokuların tahriş olmasına neden olabilir.
- Apse yapıp şişen çeneye bölgesine buz torbası ile soğuk kompres yapılmalıdır
- Hemen diş ekimine gidemeyeceksiniz o sıra zarfında ağrı kesici alabilirsiniz.
- Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az, eser miktarda karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Başlangıç aşamasındaki çürüklerde bu yöntem fayda sağlayabilir.
- Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.
- Soğuk ile başlayan ağrılar dişinizde çürüğün ilerlediğini gösterir. Bu dişinizi kanal tedavisi yaptırmadan kurtarmak için son şansımızdır. Çürük daha fazla ilerlemeden diş hekimine başvurmalısınız.
- Eğer dişiniz sıcakla ağrıyorsa; pulpa iltihabı çok ilerlemiş demektir. Bu durumda soğuk ağrınızı azaltabilir. Ağrı kesici ve diğer uygulamalar fayda vermeyebilir. Dişinize kanal tedavisi yapılması gerekir. En yakın diş hekimine başvurmalısınız.
- Eğer dişiniz iltihaplanmış ise ısırdığınızda ağrınız artar. Bu durumda antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. 20 lik dişlerdeki ağrılarda da sıklıkla antibiyotik desteği gerekebilir. Bunun için çevrenize değil diş hekimine danışmalısınız.
- Bazen sinüzit ve sinir ağrıları da diş ağrısı ile karıştırılabilir. En doğrusu diş hekimine başvurmaktır.
Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısı oluşumunu üç ana kategoriye toplayabiliriz bunlar; 1. Yemek Sırasında veya Sonrasında Meydana Gelen Diş Ağrısı, 2. Dinmeyen Diş Ağrısı, 3. Yaralanmalar- Yemek Sırasında veya Sonrasında Meydana Gelen Diş Ağrısı; Yemek esnasında veya yemek sonrası ilk yarım saat içerisinde dişin üzerindeki çürük boşluğuna yiyecek artığının girmesi ve bu yiyeceklerin ürettiği asidin diş sinirini etkilemesi ile keskin bir diş ağrısı oluşur. Diş fırçası veya diş ipi yardımı ile yemek artıklarından temizlenen dişin ağrısı kısa bir süreliğine geçer. Tekrardan bu tip bir diş ağrısı oluşmaması için diş hekimine müracaat edilip gereken diş tedavisi yapılmalıdır.
- Dinmeyen Diş Ağrısı; Genel olarak gece meydana gelen bu tip diş ağrıları uzun süreli olur. İlerleyen diş çürüğü sebebi ile diş sinirinin ölümü ve dişin enfekte olması, dişin etrafında veya yüzde şişlik meydana getirir. Böyle bir durumda da diş ağrısını dindirmek oldukça zordur. Diş ağrısını dindirmek için önce diş yüzeyinde yemek artıkları temizlemek gereklidir. Dinmeyen bir diş ağrısı ile karşılaşıldığında öncelikle diş hekiminin tavsiye ettiği bir ağrı kesici ilaç veya dişteki enfeksiyonu kontrol altına alacak antibiyotik alınmalıdır. Ancak mutlaka diş hekimine enfekte durumdaki dişe müdahale edilmesi için başvurulmalıdır.
- Yaralanmalar; Yüz bölgesinde, çene kemiğinde ve dişlerde yaralanmalar fiziksel travma sonucu meydana gelir. Çene kemiğinde veya dişlerde travma sonucunda kırık ve çatlaklar oluşur hatta diş yerinden de çıkabilir. Bu tip yaralanma yakalarında en kısa süre içerisinde hasta diş hekimine ulaştırılmalıdır. Kırılan bir diş parçası var ise bu kırık diş parçası muhafaza edilmeli ve en yakın diş hekimine başvurulmalıdır.
0 yorum: