Dövme, kimilerine göre tutku, kimilerine göre bir bağımlılık, kimilerine göre ise estetik görünüm sebebiyle yaptırılan, deri altına iğne ile boya pigmentlerinin işlenmesi işlemidir. Bu işlemin kalıcı olması sebebi ile bir süre sonra kişi sıkılarak sildirmek ya da şeklin değiştirilmesini ister. Son yıllarda lazer uygulamasından dolayı dövme sildirme işlemi daha da kolaylaşmış olmasına rağmen, yine de dövme yok etmek oldukça acılı ve kolay olmayan bir işlem sürecidir.
Dövme Nasıl Yok Edilir?
Dövmenizi yok etmek istiyorsanız birkaç seçeneğiniz var. Öncelikle bu işlemin cerrahi ve sağlığınızı etkileyecek bir işlem olduğunun bilinciyle bir uzman tarafından bu işlemi yaptırmalısınız. Sonrasında ise dövmenin şekline göre törpüleme, dövmeyi kesme ya da lazer gibi işlemlerden uygun olanı seçersiniz. Eğer dövmeniz bir harf ya da bir sembol kadar küçükse, kesme işlemi yaygın olarak uygulanır. Dövmenin olduğu deriyi kesip, vücudunuzun başka bir bölgesinden alınan deri o bölgeye yama yapılır. Bu yamalama işlemi vücutta renk değişikliğine sebep olacağı için büyük boyuttaki dövmelerin silinmesindekullanılmamaktadır. Zımparalama ile dövmeyi yok etmek istiyorsanız, bu işlem ancak daha yüzeysel bölgelerdeki dövmeler için kullanılır. Oldukça kanamalı ve steril işlem gerektiren zımparalama yönteminde, dövme sahibinin güneşe çıkmaması ve bölgenin mikrop kapmaması işlem sırasında çok büyük önem taşımaktadır. Ayrıca çok renkli ve büyük olmayan dövmelerde, dövme çıkarma kremleri de kullanılabilir. Bu kremler deri altına işleyip boyaları parçalayarak dövmeyi yok eder ancak çok da etkili bir yöntem olduğu söylenemez.
Son teknoloji ile lazer ışığı aracılığıyla dövme yok etme işlemi, bütün işlemlere göre daha çok tercih edilen, daha acısız ve etkili yöntem olarak kullanılır. Bu yöntem ile de, seanslar sonrası yine deride kızarıklık oluşmakta ve o bölgenin güneş ışığından korunması gerekmektedir.
Lazerle Dövme Nasıl Silinir ?
Dövme silme için kullanılan lazer ışını derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır. Q-switched Nd:YAG lazer Q-switched Nd:YAG lazer değişik renkler ve dalga boylarındaki lazer ışınlarıyla dövme silmede en geniş renk spektrumununda etkili olan teknolojilerdendir. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır. Çoğu zaman dövmeler birden fazla renkte olurlar. Dövmelerdeki değişik renkleri deri altına demir, karbon, civa, kadmiyum, kobalt, krom ve titanyum bileşikleri verilerek oluşturulur. Siyah renkli dövmeler her türlü ışığı absorbe edebildiği için her tür dövme lazeriyle en kolay sonuç alınan dövmelerdir. Koyu renkler de siyah renk gibi lazer tedavisine cevap verdiğinden kolay sonuç alınırken, sarı, yeşil v.b. renkler daha spesifik ışık dalga boyu emebildiğinden daha zor ve daha uzun sürede tedavi edilebilirler. Silinecek dövmenin bulunduğu bölge, yüz gibi kanlanması iyi ve derisi ince olan bir bölgeyse tedaviden sonra iyileşme daha hızlı olur. Bu da daha yüksek enerji verilerek çalışmaya imkan tanırken, daha kolay ve daha kısa sürede sonuç alınabilir. Ancak gövde, kol ve bacaklar gibi kalın derili alanlarda daha uzun ve daha çok seans uygulayarak sonuç alınabilir. Dövme silme seansları sırasında çoğu zaman anesteziye gerek olmasa da hassas kişilere uygulama yapılırken, lokal anestezi yapılması faydalı olabilir. Uygulama yapılan bölgede hafif bir şişme ve kızarıklık olabilir. Bir hafta içinde şişlik ve üzerinde kabuklanma ortadan kalkar. Uygulama yaklaşık 4-8 seans yapılabilir. Her seans arası 4-6 hafta olmalıdır. Daha erken yapılan seanslar fayda sağlamaz. Uygulama sonrası değişik epitelizan kremler kullanılmalıdır.Lazerle Dövme Silme İşleminde Kullanılan Cihazlar
Dövme silme işleminde dövmeyi oluşturan pigmentlerin renklerine göre farklı tipte lazer cihazları kullanılabilir. Sarı ve yeşil renkler, lazerle dövme silme işlemine en dirençli olanlardır. Siyah renkler ise en kolay silinenlerdir. Kırmızı ve mavide siyahdan sonra nisbeten daha kolay silinebilmektedir. Dövme silme amaçlı üretilen sedece üç tip lazer cihazı Q-Switched (Q-anahtarlı) adı verilen bir teknolojiye sahiptir. Bu teknikle kısa ve yüksek enerji içeren ışın atımlar yapılır.- §Q-switched Ruby,
- §Q-switched Alexandrite,
- §Q-switched Nd:YAG, bu sınıf lazerlerde en yeni sistemdir ve özellikle kırmızı, mavi ve siyah renk içeren dövmelerin silinmesinde kullanılır.
dövme silme işlemlerinde en fazla söz edilen yöntemin lazer uygulamaları olması yöntemleri tartışmasında eksik kalmaktadır. özellikle son dönem cilt bakım uygulamalarında da sağladığı avantajlarla öne çıkan kimyasal peeling uygulamaları, dövme silme işlemlerinde tca ile gerçekleşiyor. konunun daha ayrıntılı anlaşılması için ilginize sunuyorum.. teşekkürler.
YanıtlaSilAdamakıllı bir şey söyleyeyim de mantığı olanlar faydalansın. Lazerle yapılan işlem belli bir dalga boyundaki ışığı demet halinde çıt çıt yollamaktır. Şimdi bu lazer denilen ışık ve üretilen bütün suni ışıklar Güneş’in yaydığı ışınların ufak bir parçasıdır. Gidip kırtasiyeden üç cm lik bir büyüteç alıyorsunuz. Sabah ya da akşam vakti, Güneş’in daha az etkin olduğu bir vakitte, merceğin ışığı odakladığı noktayı derinizin birkaç mm altına denk gelecek şekilde ayarlayarak, her noktada yağ sıçraması acısı ölçüsünde bir hisle işleminizi tamamlayabilirsiniz. Püf noktası derinizi yakmamanızdır, eğer derinizin üzeri yanıp su toplarsa beceremediniz demektir, telaş etmeyin iyileşince hassasiyetinize göre ayarlama yaparak birkaç seansta bütün izlerden lazer etkisiyle kurtulabilirsiniz tabi birkaç hafta ara vermelisiniz her seferinde. Asitle falan uğraşıp manyak olmayın, yara, kan, kabuk olduktan sonra hiç hayrı olmaz yaptığınızın. Ayrıca hassas bölgelerinize dövme yaptırmak gibi(kaş ve erojen bölgeler) hataya düşmüşseniz, cebinize 2016 tarifesiyle 200-300 lira koyup, uzman bir kliniğe giderek, profosyonel destek almanız şarttır, bu da sizin cezanız artık. Dövmeciler genelde üçkağıtçı oluyor, beşbin liralık alet ve klinik olmayan ortamlarda aynı ücreti istiyorlar bu sebeple klinik tercih sebebiniz olsun.
YanıtlaSil