Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

5 Ağustos 2014 Salı

Gümüşler Nasıl Temizlenir, Evde Gümüş Nasıl Parlatılır ?

Gümüş, giyim aksesuarı, ev eşyası, takı veya herhangi bir süs olarak kullanılan değerli bir madendir. Gümüş, kir, toz, su, toprak, ter, parfüm gibi herhangi bir dış etkene maruz kaldığında zaman içerisinde kararır ve matlaşır.  Bu sebepten dolayı zaman içerisinde hem evimizdeki eşyaları hemde takı olarak kullanmayı tercih ettiğimiz gümüşleri parlatmak ve temizlemek gerekir.
Bir çok insan tarafından sıkça söylenen, tavsiye edilen diş macunu veya sigara külü gibi yöntemler ilk başta temizlik konusunda işe yarasa da, bu yöntemler ilerleyen zamanlarda çizilmeye ve buna bağlı olarak kararmaya yol açar. Bu gibi durumlarda geri dönüş imkansız hale gelir.
Son zamanlarda gelişmiş teknolojili bulaşık makinelerinde gümüşlerin yıkanabileceği belirtilmektedir. Yine de makineyi satın alırken ilgili kişi ile durumu görüşmenizde fayda var. Temizlik esnasında gümüşlerin çizilmesini önlemek için pamuklu kumaşlar tercih edilmeli, sert sünger, bulaşık teli gibi şeylerden uzak durulmalıdır.
Gümüşlerin yıkama ve parlatma işlemleri esnasında lastik eldiven yerine nitril eldiveni tercih etmeliyiz. Nitril eldiven ameliyat eldiveni olarak da bilinmektedir. Nitril eldiven üzerinde gümüşe zarar verecek olan sülfür yer almaz. Parlatma işlemi esnasında pamuklu eldiven de tercih edilebilir.
Gümüşleri muhafaza ederken onların çizilmesine yol açacak nesneleri uzaklaştırmalı, diğer nesnelerin temas etmesini önlemelisiniz. Karartacak şeylerden uzak tutun. Gümüş temizliğinde, temizleyici sıvılar, karbonat ve bir kaç farklı alternatif yöntem uygulanabilir.

Gümüş Temizliğinde Uygulanan / Tercih Edilen Yöntemler

Gümüş temizleyici sıvılar: Bir çok markette gümüşleri temizlemek için özel olarak satılan bir takım ürünler yer alır. Parlatma & temizlik işlemi için bunlardan yararlanabilirsiniz. Pamuklu bir bezin üzerine damlattığınız yeterli miktarda temizleyici sıvıyı gümüşün üzerinde hafif hafif gezdirerek uyguluyoruz. bezin kuru kalan tarafı ile sildiğimiz yeri kuruluyoruz. Temizlerken gümüşün üzerine çok fazla bastırmanıza kesinlikle gerek yok. Unutulmamalıdır ki gümüş kararmadan önce sararır. Buna göre hareket ederek temizlik işlemini gerçekleştirmelisiniz.
Karbonat kullanarak gümüş temizleme: Aktif olarak kullanılan, tercih edilen bir diğer gümüş temizleme yöntemidir. Ilık su ve karbonat kullanarak hazırladığınız karışım ile gümüşleri temizlemeniz mümkün fakat bunu uygularken gümüşü çizebilirsiniz. Bunu göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Bu sebepten dolayı çok fazla değeri olmayan bir objenin üzerinde küçük bir alanda deneme yapabilirsiniz. Sonuçtan memnun kalırsanız aynı işlemi tüm gümüşlere uygulayın.
Gümüş temizliğinde alternatif yöntem: Cam veya plastik bir kabın içerisine sıcak su koyuyoruz. Parlatmak istediğimiz gümüşleri bu kabın içine ilave ediyoruz. Sıcak su gümüşleri gömmelidir. Buna dikkat edin. Suyun içerisine tuz ve karbonat ilave edeceksiniz. İlave edeceğiniz miktar suyun çözündüremeyeceği miktar olacaktır. Yani tuz ve karbonat ilave ederken öte yandan karıştırın, erimesini sağlayın. Ne zaman ki eklediğiniz tuz ve karbonat erimezse yeterli demektir. Gümüşleri alıp kabın tabanını alüminyum folyo ile kaplıyoruz. Gümüşlerin folyo üzerine temas etmesi gerekiyor. Temas ediyorlarsa bir süre sonra parlamaya, kararmanın yok olmaya başladığını göreceksiniz. İstediğiniz sonucu elde ettikten sonra gümüşleri tuzlu & karbonatlı suyun içerisinden çıkartıp bol temiz su ile yıkamayı unutmayın.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: