Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

8 Nisan 2015 Çarşamba

Mum Sanatı Nasıl Yapılır ?

Mum deyince çoğumuzun aklına elektrik kesintisi gelse de mumlar artık dekoratif olarak da kullanılmaktadır. Güzel kokulu ve güzel tasarlanmış bir mum odanızın havasını değiştirebilir. Bu mumları illaki satın almak zorunda değiliz. Yeterli bilgi, yeterli malzeme ve hayalgücüyle kendi mumlarımızı kendimiz yapabiliriz.
Dekoratif mum yapmak için gerekli olan malzemeler:
  • Stearin
  • Parafin
  • Renklendirici boya (gıda boyası, ezilmiş pastel boya vs.)
  • Mum fitili ( pamuklu ip )
  • Çicek esansı
  • Çeşitli hazır kalıplar ya da kendi hayagücümüze göre yapacağımız kalıplar. 
Parafin tencere içerisinde kısık ateşte eritilmelidir. Eriyen parafine mumun sertleşmesini sağlayacak olan stearin eklenir ve stearin kaybolana kadar iyice karıştırılır. Stearin kaybolduktan sonra renklendirici eklenir. Renklendiriciyi önce bir çay kaşığı koyun, karıştırın ve suyun rengine bakın. Rengin koyuluğunu artırmak için gerekirse daha fazla koyun. Sonra yarım bardağı kadar çiçek esansını karışımınıza ekleyin. Daha yoğun kokması için daha fazla ekleyebilirsiniz. İyice karıştırdıktan sonra malzememiz hazır hale gelmiştir artık ocağı kapatabiliriz.
Eğer kalıbımız mevcutsa, sıvı haldeki mumumuzu kalıplara dökebiliriz. Sıvı mum kalıba silme dökülmez. Ortada biraz boşluk kalmazsa mum yandığında sağa sola dökülecek ve çabuk bitecektir. Kalıplarımızı kendimiz de oluşturabiliriz. Mesela bir portakal, limon ya da narın içini oyup sıvı haldeki mumumuzu kabuğun içine dökebiliriz. Fakat bu şekilde yaparsak mum katılaşınca, mumu kalıptan çıkarmayız. Onun yerine meyvenin kabuğuna, hayal gücümüze göre şekil vererek istediğimiz görüntüyü oluşturabiliriz. Sıvı mumu herhangi şekilsiz bir kalıba koyup donmaya yakın macun kıvamındayken çıkarıp ona bıçak vs. aletle istediğimiz şekli verebiliriz. Hatta aynı işlemi başka tencerelerde başka renklerde yapıp, bu renkleri birleştirip oyarak çok farklı şeyler yapabiliriz. 
Fitil koyma işlemi ise mum donmaya yakın macun kıvamındeyken ortasının bir kürdan yardımıyla oyulup içine fitil konmasıyla gerçekleştirilir. Bu şekilde fitil dik durur.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: