Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

7 Nisan 2015 Salı

Pirinç Nasıl Yetiştirilir?

Geleneksel mutfağımızda olmazsa olmaz dediğimiz pilavın kaynağı olan pirinç, çeltik bitkisinin kabuğundan ayrılmış halidir. Çeltik bitkisi, su içinde yetiştirilebildiğinden su kaynağının bol olduğu ve düz ovalarda yetiştirilebilir. Pirinç yetiştiriciliği; nisan ayında tarlaların hazırlanmasıyla başlar.
Pirinç üretimi; tarlaların, 12-15 cm kalınlığında tire ve seddeler oluşturulması ile hazırlanır. Traktöre takılan tesviye bıçağı veya pulluklarla düzleştirilerek oluşturulur. Tarlalar oluşturulurken su dağıtma-boşaltma işlemlerinin yapılabilmesi için kanallar kürek ve bel ile hazırlanır.
Tarlanın hazırlanmasından sonra, çeltiğin yaz mevsimi bitkisi olmasından dolayı mayıs ayı başında ekimine başlanır. Ekim için hava ve su sıcaklığı 12-18 °C olmalıdır. Çeltiğin ekimi üç şeklide yapılır; serpme (tohumun elle atılması), fideleme ve ekim makinesi ile. Teknolojinin sağladığı imkânlarla artık serpme yerine tarla içine giren ve traktörün rahatlıkla ilerlemesini sağlayan demir tekerlek modeliyle ekim kolaylaştırılmıştır. Ekim yapılmadan önce tohumun ön çimlendirilmesi olayı vardır. Ön çimlenmede; tohum su dolu römorklar içinde 5-6 gün bekletilerek çimlenmesi sağlanır. Böylece daha verimli ve sağlıklı pirinç elde edilir.
Pirincin sulamasında devamlı ve kesik sulama yöntemi uygulanır. Devamlı sulama fidenin 3-5 cm yukarısında yapılır. Gübreleme ve zehirleme esnasında kesik sulama yapılır. Pirinç tuz konsantrasyonuna karşı hassastır. Bu yüzden suyun kalitesine göre hasat döneminden 20 gün öncesinde sulama kesilir.
Çeltiğin gübrelenmesinde toprak analizleri sonucu azot, çinko ve fosfor içerikli gübre kullanılır. Yabancı ot (darıcan, su ayrığı, hasır otu vb.) ile mücadele etmek için ot ilacı atılır. İlaçlama, gübrelemeyle birlikte yapılabileceği gibi 10 gün arayla da atılabilir.
Dört ayın sonunda başaklanan çeltik, hasat edilirken, orak veya biçerdöver kullanılır. Hasat gerçekleştirildikten sonra çeltik, nem oranı %14-16 olacak şekilde kurutulmaya alınır. Kurutma işlemi, beton zemin üzerinde 4 günde yapılabileceği gibi kurutma makinelerinde 4-8 saat yapılabilir. Çeltiğin depolanmasında keten veya bez çuvallar kullanılır. Depoların nem oranı %60'ın altında ve serin olmalıdır. Çuvallar dizilirken hava akımını sağlamak için altlarına takoz odunlar kullanılmalıdır. Çeltiğin verimini kaybetmemek için en kısa sürede satışı yapılmalıdır.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: