Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

17 Mayıs 2015 Pazar

Domates Lekesi Nasıl Çıkar?

Yemeklerde en çok tüketilen sebzelerden birisidir domates. Domatese olan yoğun talebin karşılanabilmesi için mevsiminin dışında sera üretimi de oldukça yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca domatesin içerdiği bileşenler de sağlık açısından son derece faydalıdır. Domates bununla birlikte salatalara, kızartmalara, kahvaltılara ve pek çok yemek çeşidine de lezzet katmaktadır. Bu kadar fazla tüketilen bir besin olması doğal olarak domates lekelerinin de sık görülmesine neden olmaktadır. Bol sulu yapısı da ayrıca domatesin istenmeyen yerlere sıçrayarak lekelere sebep olmasını kolaylaştırmaktadır.
Domates lekeleri görüp görebileceğiniz en zorlu lekeler haline gelebilir. Hatta domates lekesini kıyafet ve kumaşlardan tamamen çıkartmak imkansız hale gelebilir. Bu sebeple özellikle kıyafetlerde oluşan domates lekelerine oldukça hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir.
Domates Lekeleri Nasıl Çıkartılabilir?
Kıyafet ve kumaş gibi yüzeylerde oluşan domates lekelerine ıslak bir bez kullanılarak müdahale edilmelidir. Oluşan domates lekesi ıslak bezle lekenin dağılmasına izin verilmeden dikkatli bir şekilde silinmelidir. Lekeli bölge güzelce silindikten sonra ise mümkünse lekeli kumaş ılık ve sabunlu su ile çitilenerek yıkanmalı, yıkanamayacaksa da sabunlu bir bezle silinmeli ve ardından ıslak bir bezle tekrar silinmelidir.
Eğer kıyafet ve kumaş gibi yüzeylerde oluşan leke pişmiş domatesten kaynaklanıyorsa bu defa lekeli bölge amonyak ile silinmelidir. Bunun için bir tutam pamuk ya da temiz bir bezin üzerine bir miktar amonyak dökülmeli ve lekeli bölge silinmelidir. Domates lekesinin çıkartılabilmesi için amonyaklı pamuk bir süre leke üzerinde tampon şeklinde de tutulabilir. Amonyak uygulamasından sonra kumaş yıkanabilir özellikteyse normal bir şekilde yıkanmalı, yıkanamayan yüzeylerde önce kuru bir bez kullanılarak amonyak emdirilmeli, daha sonra da bu bölge ıslak bir bezle iyice silinmelidir.
Halılarda oluşan domates lekelerini çıkartmak mümkün olmuyorsa, %3 oranında hidrojen peroksit ya da oksijen içeren sıvı bir deterjan kullanılabilir.
Sert yüzeyler üzerinde oluşan domates lekeleri ıslak ya da deterjanlı bir bez ile silinerek rahatlıkla çıkartılabilir. Kurumuş lekeler ise önce yumuşatılmalıdır. Ancak asitli yapısından dolayı domates lekesinin mümkün olduğunca yüzeylerde beklemeden temizlenmesine özen gösterilmelidir.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: