Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

24 Mayıs 2015 Pazar

Evdeki Zararlı Kimyasallar

Geceleri yastığa başınızı koyduğunuzda endişe etmek isteyeceğiniz en son şey evinizde gizlenmiş potansiyel toksinlerdir. Özellikle temizlik ürünleri başta olmak üzere ev içerisinde günlük olarak kullandığımız pek çok şeyde zararlı kimyasallar mevcut. İşte ev ortamını çoğu zaman dışarıdan daha zararlı hale getirebilen ve kaçınmanız gereken bu toksin maddelerden bazıları:
  1. Hava temizleme cihazları: Bu cihazlar burnunuzdaki sinirleri etkisizleştiren ve kansere neden olabilecek maddelerden oluşan bir tür toksin içerebiliyorlar.
  2. Sentetik temizleme ürünleri:  Bu ürünler kullanıldıktan sonra havada zararlı mikro damlacıklar bırakabiliyorlar. Dolayısıyla temizlikte içeriğinin doğal olduğundan emin olunan ürünleri kullanmakta fayda var.
  3. Klor esaslı bulaşık makinesi deterjanları: Bulaşık makinesinde kullanılan sıcak su, deterjanın içeriğini zararlı bir gaza dönüştürebiliyor. Bunun için klor ya da fosfat içermeyen ürünleri seçmek gerekiyor.
  4. Uçucu organik bileşikler: Çeşitli kimyasallar içeren bu uçucu organik bileşikler genellikle boya içeriklerinde bulunuyorlar.
  5. Sentetik yapılı mobilyalar: Sentetik olarak üretilmiş mobilyalarda kullanılan yapıştırıcı gibi malzemeler formaldehit veya diğer zararlı gazları yayabilirler. Masif ahşaptan yapılmış mobilyalar her zaman en iyi seçim olacaktır.
  6. Pestisitler (zirai tarım ilaçları):  Çoğu meyve ve sebzede bulunurlar. Yemeden önce meyve ve sebzeleri iyice yıkayıp temizlediğinizden emin olun. Bunun için organik ürünleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca evdeki böcekler için kullanılan öldürücü ürünlerde de bu madde bulunuyor. Araştırmacılar, pestisitleri farklı kanser türleri ve çocuklarda karşılaşılan beyinsel zararlar ile ilişkilendiriyorlar.
  7. Paraben ve ftalatlarGüzellik ve kişisel bakım için kullandığınız malzemelerin bu toksinleri içermediğinden emin olun.
  8. Anibakteriyel sabunlar ve diş macunları: Antimikrobiyel bir kimyasal olarak bazı diş macunu ve sabunlarda kullanılan triklosan maddesinin tiroit fonksiyonları ve insanların hormon seviyeleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor. Sağlık uzmanları bu kimyasalların fazla kullanılması sonucunda, vücutta antibakteriyel tedavilere dirençli bir bakterinin üremesine neden olabileceğini savunuyorlar.
  9. Sentetik kokular: Kokular evde en yaygın kullanılan kimyasalların başında geliyor. Çamaşır deterjanlarında, kumaş yumuşatıcılarında, temizlik ürünlerinde, dezenfektanlarda, hava temizleyicilerde, parfümlerde şampuanlarda, kişisel bakım ürünlerinde, dekoratif mumlarda ve daha pek çok üründe kullanılıyor. Bu ürünlerin tümü birçok zararlı kimyasal içeriyor.
  10. Yapışmaz özellikteki pişiriciler: Mutfaktaki kullanımları açısından yapışmaz tencere ve tavaların özellikle temizlik aşamasında çok büyük kolaylık sunuyor oluşu sıklıkla tercih edilmelerine neden oluyor. Ancak bu ürünlerin birçoğunun içerdiği PFOA maddesinin pek çok sağlık sorununa neden olduğu belirtiliyor. Yemeklerle ve soluma yoluyla vücuda geçebildiği belirtilen bu maddenin özellikle kadınlarda trioid rahatsızlığına neden olduğu belirtiliyor.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: