Havaların ısınmasıyla birlikte güzel havanın tadını çıkarmanın ve güzel zaman geçirmenin yollarından biri de mangal keyfidir. Piknik yaparken olmazsa olmaz faaliyetidir. Mangal yaparken uygun bir ortamda ve çevreye zarar vermeyecek şekilde dikkat ederek eğlenceli bir zaman geçirilebilir.
Mangal yakarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus yerin durumudur. Mangalın sağlam duracağı bir yer seçilmesi gerekir. Ortamda yanacak malzeme ve otun olmamasına çok özen gösterilmelidir. Orman yangınlarının çıkmasında en büyük sebep mangal yakmaktan kaynaklı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu yüzden, çalı çırpının ve kuru yaprağın olmadığı bir yerde mangal yapılmalıdır. Mangal yanarken, ateşin dağılmaması için siper kullanılması güvenlik açısından da etkili olacaktır.
Mangal yaparken kullanılacak kömür miktarında köfte yapılacaksa, mangalın içini tamamen kömür doldurmanız yeterli olacaktır. Bunun yanında tavuk ya da et ve patlıcan, domates, biber gibi sebze de kızartacaksanız kişi sayısına bağlı olmakla birlikte 2-3 kg kömür yeterli olacaktır.
Mangal yakarken; bazen gaz kullanılarak yakılacağı zaman, gazı döktükten sonra ateş verebilmek için baya uğraşmaları gerekebiliyor. En basit yakma tekniği tüple alevlendirmek olsa da, genel olarak kullanılan gazete, çıra ile yakma yöntemidir. Mangal yakarken en önemli kural rüzgârı her zaman arkanıza almanızdır. Rüzgâr arkanızda olduğu müddetçe mangal hem daha çabuk yanar, hem de hiçbir tarafa zarar gelmez.
Mangal ateşinin hazır olup olmadığını anlamak için, kömürlerin tamamının kıpkırmızı olması gerekir. Mangalı yaydıktan sonra eti pişirmeden önce birkaç dakika beklenmesi gerekir. Eti bu vaziyette koyarsanız et yanabilir. Mangal demiri soğanla güzelce temizlenir. Bu esnada harın hemen alevlenmemesi için biraz bekleyip daha sonra üzerine et konur. Eğer ateş çok harlanıyorsa üzerine bir miktar kül veya tuz serpmeniz yeterli olacaktır.
0 yorum: