Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

31 Ocak 2018 Çarşamba

Migren Neden Olur?

Şiddetli baş ağrısı ile kendini gösteren migren, yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda baş ağrısına; kusma, bulantı, ışık ve kokuya karşı geliştirilen hassasiyet de eklenir ve migren dayanılmaz bir hale gelir. Migren, basit ve klasik migren olarak iki gruba ayrılır ve bu çeşitler, başın tek ya da çift tarafında ağrı görülmesi ve ağrının şiddeti ile birbirlerinden ayrılabilir. 
Bu rahatsızlık, daha çok ataklar halinde ortaya çıkar ve bu atakların belirli sebepleri vardır. Bunlar;
  • Uyku Düzeni: Az ya da çok uyumak migreni tetikleyen sebeplerin başında gelir. Bir uyku düzeni olmayan ve az ya da çok uyuyarak yoğun gün geçirenlerde migren atakları sıklaşır. 
  • Stresli Yaşam: Stres, birçok başka hastalığa davetiye çıkardığı gibi migreni de tetikler. Stresli bir işte çalışanlar ya da sınav dönemlerinde olan öğrenciler, stresli dönemlerden geçenler sık sık migren atağı geçirebilir. 
  • Beslenme Düzeni: Kişinin gün içerisinde tükettiği besinler de atakların görülme sıklığında önem taşır. Kişinin öğünleri her açıdan yeterli değilse, uzun süre aç kalıyorsa, çok fazla kafein tüketiyorsa ya da öğün aralarını şekerli ve yağlı gıdalarla geçiştiriyorsa bu beslenme düzeni, migrene ortam hazırlayabilir. Alkol de migreni tetikleyicidir. Özellikle çok alkol tüketilen günlerin sabahında alkolün verdiği baş ağrısı migren ağrısı ile birleşebilir.
  • Hormonal Değişiklikler: Kadınlarda dönem dönem görülen hormonal değişiklikler de migrenin nedenlerindendir. Adet dönemi ve gebelik dönemi migren için kritik zamanlardır. Bu değişiklikler nedeni ile migrenin kadınlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. 
Günlük rutindeki değişmeler, diyet yapmak, kullanılan bazı ilaçlar, ekrana uzun süre bakmak ve kafaya alınan darbeler de migren sebepleri arasında sayılabilir. 
Migreni tetikleyen faktörleri Migreni Tetikleyen Faktörler yazısından okuyabilirsiniz. 
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: