Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

5 Şubat 2018 Pazartesi

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Daha çok erkeklerde görülse de saç dökülmesi kadın ve erkekler için ortak bir problemdir. Saçların kökünden ayrılarak saçlı deriyi terk etmesi şeklinde meydana gelen bu durum geçici ya da kalıcı olabilir. Geçici durumlarda dökülen saçlar tekrar çıkar ancak kalıcı durumlarda kıl kökü canlılığını kaybeder ve bu bölgede tekrar saç çıkması mümkün olmaz.
Saç dökülmesi birçok kişi için kaçınılmaz olarak görülür ancak saç dökülmesine sebep olan faktörlerin doğru tespit edilmesi ve bu soruna erken müdahale edilmesi ile saçların daha fazla dökülmesi engellenebilir.




Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
  • Erkeklerde saç dökülmesinin en önemli sebebi erkeklik hormonu olan testosterondan kaynaklanan DHT hormonudur. Bu hormondan kaynaklanan saç dökülmesi erkek tipi dökülme olarak adlandırılır ve erkeklerdeki saç dökülmesinin %95’inin sebebi DHT’dir. Her ne kadar erkek tipi dökülme olarak adlandırılsa da aynı hormon kadınlarda görülen saç dökülmelerinin de %50’sinden sorumludur. DHT kaynaklı saç dökülmeleri doktor tavsiyesi ile DHT baskılayıcı ilaçlar kullanılmasıyla önlenebilir.
  • Saçların beslenmesi diğer dokularda olduğu gibi kan aracılığıyla gerçekleşir. Kansızlık yaşanması durumunda ise saçlar yeterince beslenemez ve bu durumda saç kökleri zayıflar ve saçlar dökülmeye başlar. Kadınlarda daha sık görülen, kansızlığa bağlı saç dökülmelerinin önlenebilmesi içinse kansızlık tedavisi yapılması gerekir. Tedavi sürecinde saçların daha iyi beslenebilmesi içinse saç diplerine sık sık masaj yapılarak kan dolaşımı artırılabilir.
  • Kadınlarda hamilelik ve lohusalık dönemlerinde hormon değişikliklerinden dolayı saç kayıpları yaşanabilir. Bu dönemde saç dökülmelerini engellemenin en etkili yolu ise dengeli ve düzenli beslenilmesi ve stresten uzak durulmasıdır.
  • Beslenmede yapılan hatalar hamilelik dönemi dışında hem kadınlar hem de erkekler için saç dökülmesinde etkilidir. Saçların dökülmesinin engellenmesi için özellikle protein, vitamin ve mineral alımına dikkat edilmesi gerekir. Çinko ve biotin saç sağlığı için en önemli besin içerikleri olduğundan dolayı bu maddelerin beslenmede yeterince alınmasına da özen gösterilmelidir.
  • Kadınlarda menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması da saç dökülmesine sebep olur. Bu dönemde alınan östrojen takviyesi, diğer olumlu etkilerinin yanında saç dökülmesini de engeller.
  • Stres hem kadınlarda hem de erkeklerde saç dökülmesi nedenlerindendir. Strese bağlı saç dökülmelerinin önüne geçmek içinse daha pozitif düşünülmesi ve strese sebep olabilecek durumlardan uzak kalınması gerekir. Stres yönetiminin tek başına gerçekleştirilemediği durumlarda ise bir psikologdan yardım alınmalıdır.
  • Guatr rahatsızlıkları da diğer hormonal bozukluklar gibi saç dökülmesine yol açar. Bu gibi durumlarda bir endokrinoloji uzmanı tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda uygulanacak tedavi ile hormonlar normal düzeylerine getirildiğinde saç dökülmesi engellenir.
  • Bunların haricinde ağır hastalıklar, yanıklar ve saç derisinde görülen çeşitli enfeksiyonlar da saç dökülmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda hastalıkların tedavisi ile birlikte bu rahatsızlıklara bağlı saç dökülmeleri de ortadan kalkar.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: