Çiklet kabul etmesek de en sevdiğimiz şeylerden biridir. Ve o kadar çok çeşidi vardır ki hemen hemen her kes haftada birkaç çeşit çikleti çiğnemeye bayılır. Ayrıca çikletin çene kaslarımız için olan faydasını da göz önüne alırsak çiklet çiğnemek aslında çok faydalı bir şeydir.
Fakat her güzel şeyde olduğu gibi çiklet çiğnemenin de bazı olumsuz yönleri vardır. Ev hanımları çok iyi bilirler ki ansızın karşılaştığımız çiklet savaşları yüzünden artık illallah ederiz. Kimisi koltuğa, kimisi kıyafete ya da kimisi mobilyaya yapışmış halde onca işimiz arasında birde bu dert ile uğraşmak zorunda kalırız. Fakat sevgili hanımlar sizlere önereceğim basit ve pratik birkaç çözüm sayesinde çiklet lekelerini her türlü giysinin ya da eşyanın üzerinde kolaylıkla kaldırabilecek ve o sinir arbedesini yaşamak zorunda kalmayacaksınız. Tek bilmeniz gereken nerede hangi işlemi uygulamanız gerektiğidir. Eğer çikleti dondurmanız gereken yerde yumuşatır ya da yumuşatmanız gereken yerde dondurursanız çikleti temizlemek yerine lekenin çıkmasını çok zorlaştırırsınız. Bu yüzden aşağıdaki yazıyı çok dikkatli okuduktan sonra ihtiyacınıza yönelik uygulama işlemini yapmalısınız.
Çiklet Yapıştıysa
Giysiler İçin Çözüm Yolu: Eğer çiklet en sevdiğiniz kıyafetinize yapıştı ise hemen telaş yapmayın ve sakin olun. Öncelikle yapmanız gereken ilk ve en önemli adım çikletin yapıştığı bölgenin tam altına isabet edecek şekilde temiz bir naylona sarılmış birkaç adet buzu koyun. Birkaç dakika bekledikten sonra buz sayesinde çiklet hemen donacaktır. Daha sonra yapmanız gereken şey donan çikleti temiz bir fırça yardımı ile fırçalamak olacaktır. Göreceksiniz ki çiklet lekesinden hiçbir iz kalmayacak ve hepsi kıyafetten çıkacaktır.
Mobilyalarda Çözüm Yolu: Bu çözüm yolu birinci yola benzemektedir ancak bunu ister kıyafete isterseniz de mobilya gibi eşyalarda uygulayabilirsiniz. Yapmanız gereken çikletin üzerine direk olarak bir miktar buz koymanızdır. Çikletin tamamen donduğunu anladıktan sonra sert bir cisim yardımı ile hızlı olmamak şartı ile kazıyın. Önerimizi keskin bir bıçak yerine meyve bıçağı gibi daha az keskin malzeme kullanmanızdır. Daha sonra kazıdığınız lekeli bölgeye mobilya cinsine uygun şekilde çiklet kalıntılarını çıkartmak için temizleyici uygulayın. Daha sonra sildiğiniz bölgeyi su ile iyice temizleyin.
Beyaz Giysilerde Çözüm Yolu 3: Eğer çiklet beyaz ya da boya vermeyen bir giysi ya da bölgeye yapışmış ise o zaman 90 derecelik sertlikte trikloretilen ya da alkol uygulayın ve daha sonra durulayın.
Renkli Pamuklularda Çözüm Yolu 4: Çikleti renkli pamuklulardan çıkartmak için ise sirke veya alkolü su ile bire bir oranında karıştırın ve uygulayın daha sonrasında durulamayı ihmal etmeyin.
Sentetik Kumaşlarda Çözüm Yolu: Çikleti sentetik kumaşlardan çıkartmak için öncelikle diğer çözüm yollarının aksine çikleti dondurmayacak bu sefer çikleti yumuşatacağız. Çikleti yumuşatmak için ise limonlu su kullanın. Daha sonra çikleti yerinden çıkartın ve kalan atıklar için kumaşı iyice durulayın. Eğer çiklet inat ediyor ve tamamen yerinde çıkmıyor ise o zaman bu işlemi birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.
Yünlü Ve İpeklilerde Çözüm Yolu: Bu tür kumaşlardan çiklet lekesini çıkartmak için üçte iki soğuk su ve üçte bir alkol kullanacağız. Hazırladığımız bu karışımın içine temiz bir bez parçasını batırıp iyice ıslattıktan hemen sonra lekeli bölgeyi sileceğiz, ardından iyice durulama işlemi uygulayıp giysimizi kurtarmış olacağız. Unutmayın özellikle ipekli kumaşlarda çok daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Durulama işlemini çok iyi yaptığınızdan muhakkak emin olmak zorundasınız.
0 yorum: