Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

8 Nisan 2015 Çarşamba

Uçak Korkusu Nasıl Geçer?

Uçuş korkusu çok sık görülen kapalı alan fobilerinden biridir. Bu korkunun, birincil uçuş korkusu ve ikincil uçuş korkusu olmak üzere iki adet tetikleyici nedeni vardır.
Birincil uçuş korkusu;
  • Hayatında hiç uçağa binmemiş insanlarda görülür ve ikincil uçuş korkusuna göre daha nadiren rastlanır.
İkincil uçuş korkusu;
  • Uçuş esnasındayken yaşanan veya uçuştan kaynaklanan bir rahatsızlık nedeni ile uçuştan korkmaya başlamaktır.
İkincil uçuş korkusu oldukça sık görülmektedir. Kişiler uçuş esnasında yaşanan bir türbülans, baş ağrısı, basıncın yarattığı burun kanaması, yakın zamanda duydukları bir uçak kazası haberi veya yakınlarının tecrübeleri gibi konuları akıllarına getirip panik yapmaktadırlar.
Panik ataka ve uçak korkusu;
  • Uçaktan korkmayı tetikleyici nedenlerden biri de panik atak rahatsızlığıdır. Her ne kadar bütün panik atak hastaları uçuştan korkuyor olmasa da, bu hastaların büyük bir çoğunluğu uçuş korkusu geliştirmektedir.
Uçak korkusu, sık sık uçak seyahati yapan kişilerde  daha çok görülmektedir, çünkü bu insanların aksilikler ile karşılaşma ihtimalleri diğerlerine göre daha fazladır.
Uçak korkusu nasıl geçer?
  • Uçak korkusunu yenmek için yapılacak ilk şey, bunun güvenli bir yolculuk olduğunu, günde binlerce uçuş yapılıyor olduğunu kendimize hatırlatmaktır. Önemsiz gibi görünen bu korkunun, hayatı etkileyen ciddi bir fobi haline gelmesine engel olmak için kişinin kendisini sürekli olarak telkin etmesi ve sakin bir şekilde mantıklı düşünmesi olacaktır. Araba, deniz ve tren kazalarının oranı, uçak kazalarından çok daha fazladır. Uçaklardaki her birimde çalışan kişiler çok sıkı eğitimlerden geçmekte, çok büyük hassasiyetler ile çalışmakta ve profesyoneller tarafından sürekli olarak takip edilip denetlenmektedir.
  • Kapalı alan korkusu olan kişilerin pencereye yakın yerlerde oturması sakinleşmeleri açısından faydalı olacaktır. Fakat çok ciddi vakalarda uçağa binmeden önce, zararlı olmayan bir takım bitkisel sakinleştiricilerin alınması faydalı olabilir. Bunu alışkanlık haline getirip her uçuşta ilaç almak zorunda hissetmek çok yanlış olabileceği gibi, korkunun yaratacağı olası bir krizin önüne geçmek amacı ile bu ilaçları yanımızda bulundurmakta da fayda vardır.
  • Uçak korkusunu yenmek için yapılması gereken önemli bir diğer kural ise, her korkuda olduğu gibi bu korku ile de yüzleşmektir. Yani kişiler, uçağa bindikçe zamanla buna alışacaktır. Mesafeler burada önem taşımaktadır. Örneğin, uçuş fobisi olan bir kişinin ilk olarak 8-10 saatlik mesafelere uçması yerine, 1-2 saatlik mesafeleri tercih ederek yavaşça bu korkunun üzerine gitmesi yararlı olacaktır.
Uçuş korkusu hayatı etkileyen ciddi bir fobiye dönüşmüş ise bu durumda, bu kişileri sosyal hayata kazandırabilecek bir uzmandan yardım almakta fayda vardır. Hem psikologlar, hem de uçuş fobisinden kurtulmak için özel olarak tasarlanmış paket kurslar ile bu fobiden kurtulmak mümkündür.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: