Doğum Kontrol Yöntemleri
Unutmayalım ki hiçbir doğum kontrol yöntemi kesin çözüm değildir. Kişi gerekli önlemi alsa dahi hamile kalma tehlikesi çok düşük oranda olsa da vardır. Gebeliğinizi %100 engellemeniz cerrahi bir müdahale geçirmediğiniz takdirde imkansızdır. Dilerseniz en bilinen doğum kontrol yöntemlerini inceleyelim.
Doğum Kontrol Hapı
Daha önce her hangi bir gebelik geçirmemiş kadınların rahatlıkla uygulayabildiği bir doğum kontrol yöntemidir. Hapların içinde yumurtanın döllenmesini önleyecek hormonlar bulunmaktadır. Ayrıca rahimden gelen salgıları yoğunlaştırıp kalınlaştırdığı için spermin yumurtalara gelmesini önler. Oral yolla düzenli olarak doğum kontrol hapı alındığında gebe kalma riski oldukça düşüktür. İlişkiye girdiğiniz ve girmediğiniz dönemde de her gün düzenli olarak almanız gerekir. Doğum kontrol hapı içimini 1 gün dahi aksatmanız hamile kalmanıza neden olabilir. Doğum kontrol yöntemleri arasında bilinen en etkili yöntem doğum kontrol hapıdır. Hormon takviyeli bu hapların rahim kanserini önlediği de bilinmektedir. Bazı doktorlar hastalarına bu hapları adet düzenleyici olarak verebilirler. Hap kullanımı sonlandığında kişi doğurganlık yeteneğine yeniden kavuşur.
Spiral
Etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Daha önce doğum yapmamış kadınlara uygulanmaz. Rahim içine uygulanan plastik ya da metal bir parçadır. Bu bölgede adeta bir duvar görevi yaparak spermlerin yumurtalara ulaşmasını engeller. Döllenme olsa da rahme yumurtanın yerleşmesini önler. Tıpkı diğer doğum kontrol yöntemlerinde olduğu gibi bu yöntem de %100 etkili değildir. Ufak da olsa hamile kalma riskiniz vardır.
Spiral taktırdığınızda her yıl düzenli olarak muayeneye gitmeniz önerilir. Bu muayene sırasında spiral değiştirilir ya da uzun ömürlü bir materyal ise rahimdeki durumuna bakılır. Spiralin yerinde kayma ya da deformasyon varsa sağlık çalışanı tarafından tespit edilir ve gerekli tedavi uygulanır.
Spiral, diğer yöntemlere göre en risksizidir. Vücuda herhangi bir hormon takviyesi yapmadığından daha önce doğum yapmış her kadın tarafından kullanılabilir. Hormon tedavilerinde sigara içmek ya da kalp hastası olmak gibi durumlar engel teşkil edebilir fakat spiralde herhangi bir şart yoktur.
Doğum Kontrol İğnesi
Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan 2 çeşit iğne vardır. Biri 1 aylık diğeri 3 aylık döngülerle uygulanmaktadır. Doğum kontrol iğnesi düzene önem verildiği takdirde en az spiral ya da doğum kontrol hapı kadar etkili bir yöntemdir. Genellikle kalçadan ya da koldan vücuda enjekte edilir. Her yöntemin olduğu gibi bu yöntemin de yan etkileri mevcuttur. Adette düzensizlik ya da kilo aldırma gibi etkileri olabilir. İlk kullanımdan sonra kendinizde herhangi bir yan etki gözlemlemezseniz rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yalnız 3 aylık olan iğnelerde yan etki yüzdesi oldukça yüksektir. Bu nedenle çok fazla tercih edilmez. Bir kaç enjeksiyondan sonra adet miktarınızda azalma hatta hiç adet olmama gözlemlenebilir. İğne olmayı kestiğiniz takdirde adet kanamanız düzene girecektir. Yani etkisi uzun sürmeyen etkileri vardır.
Prezervatif ve Kondom Kullanma
Prezervatifle korunma ülkemizde genellikle erkek tarafından kullanılır. Erkek cinsel organına takılan, boşalma esnasında spermlerin vajinaya girişini önleyen bir kesedir. Penis yeterli sertliğe ulaştıktan sonra takılır ve güvenilirliği oldukça yüksektir. Prezervatifte delik olması ya da kondomun patlaması gibi durumlarda gebelik tehlikesi oluşabilir. Gebeliği önlemenin yanında cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan korunma açısından oldukça önemli olan prezervatif, sağlık açısından girilen her ilişkide kullanılmalıdır.
Kadınların kullanabileceği kondomlar da mevcuttur. Ülkemizde bu uygulama yaygın değildir. Erkek kondomuna benzer yapıdadır ve vajinanın iç kısmına takılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları neredeyse tamamiyle önler.
Ertesi Gün Hapı
Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir! Genellikle acil durumlarda kullanılır. Emin olunamayan ilişkiler sonrasında 72 saat içerisinde kullanılmalıdır. Gebeliği önleme amaçlıdır fakat sonuç kesin değildir. İlişkiden ne kadar kısa süre sonra alınırsa etkisinin o kadar yüksek olduğu kanıtlanmıştır. İlişkiden sonraki ilk 12 saat içinde alındığında hamileliği %95 oranında engellediği bilinmektedir. Hap hormon içerdiğinden mecbur kalmadıkça kullanılmamalı ve doğum kontrol yöntemi olarak bilinmemelidir. Yan etkileri oldukça yüksektir. Ayda en fazla 1 kere kullanımı önerilmektedir.
Doğal Doğum Kontrol Yöntemleri
Hormon katkısı olmadan uygulanan doğum kontrol yöntemleridir. Bu yöntemlerde gebe kalma riski oldukça yüksektir. Mecbur kalınmadığı sürece tercih edilmemelidir.
Takvim Yöntemi
Takvim yöntemi, yumurtlama ve gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu günlerde ilişkiye girmemeyi esas alır. Yumurtlama dönemi genel olarak adet döneminden 14 gün öncesini kapsar. Gebe kalma riski en çok bu yumurtlama döneminden 3 gün öncesini ve 3 gün sonrasını kapsamaktadır. Bu dönemler haricinde hamile kalma ihtimali düşüktür ama imkansız değildir.
Geri Çekme | Dışarıya Boşalma
İlişki esnasında erkeğin boşalacağını hissettiği zaman vajinadan çıkıp dışarıya boşalma yöntemidir. Kontrol tamamen erkeğin insiyatifindedir. Spermlerin ufak miktarda vajina içine kaçması ihtimalinde dahi gebe kalma riski oluşacaktır. Ülkemizde sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Güvenilirliği oldukça düşüktür. Özellikle erken boşalma sorunu olan erkeklerin girdiği ilişkilerde asla uygulamaması gereken bir yöntemdir.
0 yorum: