Boya lekeleri içerisinde kumaştan çıkartılması en güç olanlar yağlı boya lekeleridir. Bu yüzden yağlı boya ile çalışılırken mutlaka koruyucu önlemler alınmalı ve meydana gelebilecek lekeler ile uğraşmamak için iş kıyafeti giyilmelidir. Ancak tüm önlemlere rağmen kıyafette yağlı boya lekesi oluşursa bu durumda lekenin çıkartılması için kumaş türüne uygun malzemeler ile leke temizlenmeye çalışılmalıdır.
Yağlı Boya Kumaştan Nasıl Çıkar?
- Kumaştaki yağlı boyanın temizlenebilmesi için kumaş lekeli kısmı alta gelecek şekilde temiz bir bez üzerine yatırılır. Kumaşın diğer tarafı önce ılık su ile ıslatılır ve ardından bu bölge içince ağartıcı bulunmayan bir deterjan kullanılarak yıkanır. Bu uygulama ile kumaştaki yağlı boya çıkıyorsa, boyanın kumaşın diğer bölümlerine bulaşmamasına dikkat edilerek işlem tekrarlanmalıdır. Yağlı boya kumaştan tamamen çıkartıldıktan sonra kumaş serilerek kendi kendine kurutulmalıdır.
- Beyaz renkli kumaşlardaki yağlı boya lekesinin temizlenmesi için ağartıcı içeren deterjanlardan yardım alınabilir. Bunun için öncelikle kumaşın ağartıcılı deterjandan zarar görmeyeceğinden emin olmak için kumaşın görünmeyen bir yerinde deterjan test edilmelidir.
- Yağlı boyanın incelticisi olan tiner, kumaştaki yağlı boya lekesinin temizliğinde de etkilidir. Bunun için kumaş temiz bir bezin üzerine serilir ve yine temiz bir beze tiner dökülerek lekeli bölgeye tampon yapılır. Bu işlemden sonra kumaş deterjan ve bol su ile yıkanır.
- Yünlü, pamuklu ve keten kumaşlara bulaşan yağlı boya lekesinin çıkartılması içinse lekeli bölgeye bol miktarda pudra serpilir. Serpilen pudra boyayı emdikten sonra bu bölge eter ya da alkol ile ıslatılmış bir bez ile silinmelidir. Üzerindeki yağlı boya lekesi tamamen çıkartıldıktan sonra kumaş bol soğuk su ile yıkanmalıdır. Kumaşın kurutulması içinse kurutuma makinesi kullanılmamalı, bunun yerine kumaş asılarak kurutulmalıdır. Bu yöntemde kullanılan eter ve alkol yanıcı olduklarından, ortamda alev oluşumuna sebep olabilecek herhangi bir madde olmamasına dikkat edilmeli, ayrıca eterin buharının solunmaması için de gerekli önlemler alınmalıdır.
- Kurumuş yağlı boya lekelerinin kumaştan temizlenebilmesi için lekeli bölgeye bir miktar amonyak dökülür. Lekenin yumuşaması için 15 dakika beklenir ve son olarak eter ya da alkole batırılmış bez ile yağlı boya lekesi silinerek temizlenir.
0 yorum: