Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

31 Ocak 2018 Çarşamba

Yoğurdun Sulanması Nasıl Engellenir?

Bakteriler tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda süt değişime uğrar ve yoğurt oluşur. Besin değeri oldukça yüksek bir gıda olan yoğurt sağlık için oldukça faydalıdır. Üstelik doğal ve katkısız yoğurt evde de kolaylıkla mayalanabilir. Kısa süre içinde tüketilmesi gereken gıdalardan birisi olan yoğurt uygun olmayan saklama koşullarında kolaylıkla ekşir ve bozulur. 
Yoğurdun uzun süre dayanabilmesi için soğuk ortamda ve kapalı şekilde saklanması gerekir. Bu besinin saklanması sırasında yaşanan en büyük problem ise yoğurdun sulanmasıdır. Yoğurt suyunun besin öğeleri oldukça yüksek olmasına rağmen yine de yoğurdun sulanması istenen bir durum değildir.
Yoğurdun içerisinde yüksek oranda su bulunduğu için bekleyen yoğurdun sulanması doğaldır. Yoğurdun çok sulu olmaması içinse mayalama aşamasında önlem alınmalıdır. Bunun için öncelikle süt maya oranının doğru ayarlanmasına, sütün doğru sıcaklık değerinde ve yeterli sürede mayalanmasına ve son olarak mayalama işlemi boyunca ısı kaybının olabildiğinde önlenmesine dikkat edilmelidir. Bu önlemler alındığında daha sert ve kıvamlı bir yoğurt elde edilir. Bu aşamadan sonra yoğurtta meydana gelecek sulanmaların önlenmesi içinse bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Yoğurdun Sulanması Nasıl Engellenir?
  • Yoğurdun sulanmasını engellemek için yoğurt kabının çok fazla sarsılmadan taşınmasına dikkat edilmelidir. Sarsılan kaptaki su yoğurdu sulandırarak kıvamını bozar.
  • Kaptan yoğurt alınırken ise yoğurt yüzeyinde çukur bırakılmamalıdır. Bırakılan çukurlar içine çok kısa sürede yoğurt suyu dolacağı için kaptan yoğurt alınırken yüzeyden almaya dikkat edilmelidir.
  • Evde mayalanan ya da hazır alınan yoğurt kabın içerisinde kıvamlı ve kalıp halindedir. Yoğurdun sulanmaması için bu bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle kaptaki yoğurt kısa süre içinde kullanılmayacaksa karıştırılmamalıdır.
  • Kaptan yoğurt alınırken kullanılacak kaşığın yapıldığı madde de yoğurdun sulanmasında etkilidir. Yoğurt alınırken metal kaşık yerine tahta kaşık kullanılırsa sulanma miktarı da daha az olur.
  • Yoğurdun sulanmaması için mayalama sırasında da önlem alınabilir. Bunun için yoğurt ağzı açık bir kapta mayalanabilir. Bu yöntem daha çok yoğurdun fırında mayalanmasına kullanılır. Yoğurdun bu şekilde açık bir kapta mayalanması ile buharlaşma daha fazla olacağından yoğurttaki su oranı da azalmış olur ve bu durumda yoğurt daha az sulanır.
  • Normal yoğurt yerine süzme yoğurt kullanılması ise sulanmanın en düşük seviyede olmasını sağlar. Evde süzme yoğurt yapılması için mayalanan yoğurdun içindeki su bir tülbent aracılıyla süzülebilir.
  • Dolaba kaldırılacak yoğurt kabının ağzına kağıt havlu geçirilerek kapağının kapatılması da yoğurdun sulanmasını önlemek için kullanılabilecek pratik yöntemlerden birisidir.
Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: