Sizlerde günlük hayatta yararlanmış olduğunuz pratik bilgileri bizlerle ve sitemizi takip eden yüzbinler ile paylaşmak isterseniz bize iletmeniz yeterli.

yasamkolayligi@gmail.com

8 Ekim 2021 Cuma

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

 


Baş ağrısı, kişilerin baş ve boyun bölgesinden geçen sinirlerde ve kas dokusunda meydana gelen ağrılardır. Dayanılmaz olabilen baş ağrıları kimi zaman riskli hastalıkların belirtisi olabileceği gibi kimi zaman ise yorgunluk ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklara bağlı olarak gelişebilir.

Baş ağrıları başın tamamında olabileceği gibi belirli bir kısmında ya da farklı bölgelerde gezinerek de kendini gösterebilir. Baş ağrıları;

  • Soğuk algınlığı,
  • Aşırı strese maruz kalma,
  • Bilgisayar ve telefon kullanımı,
  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • Uykusuzluk,
  • Alerjik durumlar,
  • Bazı ilaçların kullanımı,
  • Parfüm- duman gibi kokulardan etkilenme
  • Tüketilen bazı besinlerden dolayı oluşabilir.

Baş Ağrısını Geçiren Yöntemler Nelerdir?

Dinlenmek

Yoğun çalışma temposu ya da uykusuzluk gibi nedenlere bağlı olarak gelişen baş ağrılarının önlenmesinde dinlenme oldukça etkilidir. Gün içerisinde birkaç saat dinlenme molası vermek ya da erken uyku süreleri ayarlamak baş ağrısının önlenmesini sağlayacaktır. Ayrıca görme sorunlarına bağlı olarak gelişen baş ağrılarının azalması için gözler de dinlendirilebilir.

Baş ağrısı olan kişi dinlenirken sıcak ve nemli bir ortama girmek yerine serin bir bölgeye geçmelidir. Ağrıya neden olan kaslar ve sinirler soğuk ortamda rahatlayarak ağrı hissinin azalmasını sağlar. Ayrıca karanlık bir yerde dinlenmek de vücudun genel olarak rahatlamasına yardım eder.

Sıcak Uygulama

Baş ağrınız eğer boyun bölgenizde başlıyor ve gerilim tipinde ilerliyorsa kaslarınızda bir gerilme meydana gelmiş olabilir. Ayrıca alın kısmınızda ve elmacık kemiklerinizin üzerinde bir ağrı varsa bu da sıcak uygulama ile geçecek ağrılardandır. Boyun bölgenizden başlayan ağrılar için sıcak su torbası yaparak ve ya sıcak bir havlu ile boyun kısmınıza sarabilirsiniz. Alın bölgenizde ağrı varsa sıcak ve nemli bir bez koyarak ağrıyı geçirebilirsiniz. Ufak bir duş da rahatlamanıza yardım edecektir.

Beslenme Düzeni

Başınızın arka kısmında oluşan ağrılar genelde tükettiğiniz ağır yemeklerden dolayı oluşabilir. Eğer alkol, sigara ve kafein gibi maddeler tüketiyorsanız buna bağlı olarak da ağrılar görülebilir. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve aşırı yağlı ya da baharatlı ürünler tüketmemelisiniz.

Baş Masajı

Saçlarınızı çok sıkı bir şekilde bağlamışsanız tokanızı gevşeterek baş masajına başlayabilirsiniz. Ağrının olduğu bölgelerde saç derisine yapılacak masajlar kan dolaşımını artıracak ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Baş masajında özel masaj tarakları kullanabileceğiniz gibi ellerinizle ya da herhangi bir tarakla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başınıza şapka, yüzücü gözlüğü gibi şeyler takmışsanız baş ağrınız bu kullanımlara bağlı olarak da gelişebilir. Baş bölgenizi rahatlattığınızda ağrınız geçecektir.

Zencefil Çayı

Yurt dışında yapılan araştırmalarda baş ağrısı için kullanılan ilaçlar kadar etkili olan zencefil migrende dahil olmak üzere pek çok baş ağrısına iyi gelmektedir. Yoğun baş ağrısı hissettiğinizde zencefil çayı tüketerek doğal bir ağrı kesici oluşturabilirsiniz.

Su İçmek

Vücutta oluşan ağrıların bir kısmı uzun süre hücrelerin beslenmemesinden kaynaklanabilir. Su tüketimi ise daha fazla oksijen ve besinin vücuda alınmasını sağlayacaktır. Baş ağrılarınız olduğunda biraz daha su tüketerek ağrıyı hafifletebilirsiniz.

Stresten Uzak Durmak

Uzun süre stres yaşayan kişilerde baş ağrıları kaçınılmaz bir durumdur. Sinirlerin gergin kalmasına neden olan bu durum için kişinin kendini rahatlatacak aktivitelere yönelmesi gerekir. Rahatlatıcı çaylar içmek, rahatlatan müzikler dinlemek ve meditasyon yapmak gibi aktiviteler ile stres azaltılabilir.

Ağrı Kesici Kullanmak

Başa alınacak darbeler ya da yorucu egzersiz yapılması gibi nedenlere bağlı olarak oluşan baş ağrılarının etkisini azaltmak için ağrı kesiciler kullanılabilir. Reçetesiz olarak satılan bu ilaçlar birkaç kerelik kullanıma uygundur. Uzun süren baş ağrılarında mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Önceki Gönderimiz
Sonraki Gönderimiz

0 yorum: